Mapa stránky Prejsť na obsah Kontakt

Vrecká s nikotínom doteraz neboli na Slovensku nijako regulované. Od 1.1.2023 sa to zmení.

21.11.2022

Po novom budú pre ne platiť rovnaké pravidlá ako pre tabak. Podobajú sa cukríkom, či žuvačkám a dostať ich v obchodoch bez vekového obmedzenia. Nikotínové vrecká sa medzi neplnoletými stali veľkým hitom. Teraz je tomu koniec. Od januára budú totiž dostupné až od 18 tich rokov.

Novela  č. 367/2022  zákona  č.377/2004 o ochrane nefajčiarov

§ 6 Predaj tabakových výrobkov, výrobkov, ktoré sú určené na fajčenie a neobsahujú tabak, bezdymových tabakových výrobkov, elektronických cigariet a nikotínových vrecúšok bez obsahu tabaku

(1) Zakazuje sa predaj tabakových výrobkov, výrobkov, ktoré sú určené na fajčenie a neobsahujú tabak, bezdymových tabakových výrobkov, elektronických cigariet a nikotínových vrecúšok bez obsahu tabaku

     a) v predajniach potravín okrem predajní, ktoré majú na ich predaj vyčlenený samostatný priestor alebo stojan,   

     b) v predajniach s tovarom určeným predovšetkým pre deti,   

     c) v predškolských zariadeniach, na detských ihriskách, v základných školách, v stredných školách, v školských zariadeniach, na vysokých školách a v študentských domovoch,     

     d) v zdravotníckych zariadeniach a v zariadeniach sociálnych služieb vrátane stánkov, bufetov a iných predajných miest, ktoré sa nachádzajú v týchto zariadeniach.

(2) Predaj tabakových výrobkov, výrobkov, ktoré sú určené na fajčenie a neobsahujú tabak, bezdymových tabakových výrobkov, nikotínových vrecúšok bez obsahu tabaku a elektronických cigariet na diaľku je možný len v prípade, ak predajca používa systém overovania veku, pomocou ktorého možno v čase predaja overiť, či kupujúci spĺňa požiadavku minimálneho veku 18 rokov, a poskytne Slovenskej obchodnej inšpekcii podrobné informácie o systéme overovania veku a jeho fungovaní.

(3) Zakazuje sa predávať tabakové výrobky, výrobky, ktoré sú určené na fajčenie a neobsahujú tabak, bezdymové tabakové výrobky, elektronické cigarety a nikotínové vrecúška bez obsahu tabaku osobám mladším ako 18 rokov.

(4) Každý, kto predáva tabakové výrobky, výrobky, ktoré sú určené na fajčenie a neobsahujú tabak, bezdymové tabakové výrobky, elektronické cigarety a nikotínové vrecúška bez obsahu tabaku, je povinný odoprieť ich predaj osobe, ktorá je mladšia ako 18 rokov.

(5) Zakazuje sa predaj tabakových výrobkov, výrobkov, ktoré sú určené na fajčenie a neobsahujú tabak, bezdymových tabakových výrobkov, elektronických cigariet a nikotínových vrecúšok bez obsahu tabaku z automatov.

Zdroje: https://tvnoviny.sk/domace/clanok/322356-zuvaci-tabak-uz-maloleti-nevyskusaju-po-novom-je-rovnako-regulovany-ako-klasicky-tabak?campaignsrc=tn_clipboard

             https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2022/367/20230101.html

             https://www.slov-lex.sk/static/pdf/2004/377/ZZ_2004_377_20230101.pdf 

 

 

Zdieľať

     

Drogová situácia v EU

Adresa

Ministerstvo zdravotníctva SR
Odbor koordinácie protidrogovej stratégie a monitorovania drog
Limbová 2
837 52 Bratislava