Mapa stránky Prejsť na obsah Kontakt

V Thajsku legalizovali rastlinný prípravok s názvom kratom

24.08.2021

Thajsko legalizovalo kratom, jeho užívanie sa stáva populárnejším aj na Slovensku

Kratom stimuluje rovnaké mozgové receptory ako morfium.

24. aug 2021 o 10:26 TASR

BANGKOK. Thajsko v utorok dekriminalizovalo rastlinný prípravok kratom, ktorý sa dlho používa ako prírodný liečivý prostriedok. Niektoré svetové regulačné úradu ho však považujú za potencionálne nebezpečný, informovala agentúra AFP.

Legalizácia ušetrí miliardy

Kratom (Mitragyna speciosa) je tropický strom, ktorý patrí do rovnakej čeľade ako rastlina kávovníka. Tento prípravok je už storočia využívaný v krajinách juhovýchodnej Ázie a Papuy Novej Guinei pre svoje stimulačné účinky a schopnosť tlmiť bolesť.

"Verejnosť bude môcť konzumovať a predávať kratom legálne" uviedla hovorkyňa thajskej vlády, podľa ktorej bude tiež prepustených viac ako 1000 väzňov, ktorí boli odsúdení za trestný čin súvisiaci s touto drogou.

Odhaduje sa, že legalizácia tejto látky ušetrí thajskej vláde na súdnych poplatkov až 1,69 miliardy bahtov (43,6 milióna eur).

Kratom stimuluje rovnaké mozgové receptory ako morfium, jeho účinok je však oveľa slabší. V Thajsku ho užívajú predovšetkýchm v oblastiach na juhu krajiny, kde ho moslimskí robotníci používajú ako prostriedok na uľavenie od bolesti po namáhavej fyzickej práci, vysvetľuje AFP.

Populárne v USA

Táto rastlina sa stáva stále viac a viac populárnou aj v Spojených štátoch. Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv však pred jeho užívaním varuje a ako dôvod uvádza napríklad riziko vzniku závislosti.

Užívanie kratomu sa stáva populárnejším aj na Slovensku.

Ministerstvo zdravotníctva v predchádzajúcich dňoch upozornilo, že v krajine už zaznamenali aj prvé prejavy závislosti.

Thajskí zákonodarcovia v posledných rokoch pristúpili k reformovaniu prísnych protidrogových zákonov. V roku 2019 sa Thajsko stalo prvou krajinou juhovýchodnej Ázie, ktorá legalizovali užívanie lekárskej marihuany.

Thajské väznice sú aj napriek tomu preplnené ľuďmi odsúdenými za trestné činy súvisiace s drogami. Ľuďom tu hrozí až desaťročný trest odňatia slobody za prechovávanie niekoľkých tabletiek metamfetamínu, píše AFP.



Čítajte viac: tu 

Zdieľať

     

Drogová situácia v EU

Adresa

Ministerstvo zdravotníctva SR
Odbor koordinácie protidrogovej stratégie a monitorovania drog
Limbová 2
837 52 Bratislava