Mapa stránky Prejsť na obsah Kontakt

V Mjanmarsku uskutočnili najväčší drogový zásah v Ázii za desaťročia

19.05.2020

RANGÚN. Mjanmarská polícia zadržala drogový kontraband v hodnote niekoľkých stoviek miliónov dolárov, informovala v pondelok americká spravodajská televízia CNN. Ide o najväčší protidrogový zásah v Ázii za posledné desaťročia.

Zásah bol súčasťou trojmesačnej operácie pri dedine Loi Kcham, ktorá sa nachádza v administratívnej oblasti Šanský štát na severovýchode Mjanmarska. Počas operácie bolo zadržaných 33 podozrivých.

Polícia zadržala takmer 200 miliónov tabliet metamfetamínu, viac než 500 kilogramov kryštalického metamfetamínu, 35,5 ton a 163 miliónov litrov chemikálií používaných na výrobu nelegálnych drog, uviedli mjanmarskí predstavitelia a Úrad OSN proti drogám a zločinu v spoločnom vyhlásení.

 

Medzi zadržaným kontrabandom sa nachádzalo aj veľké množstvo metylfentanylu, chemikálie používanej na výrobu syntetických opioidov. Je to prvý raz, čo polícia objavila v juhovýchodnej Ázii také veľké množstvo fentanylu.

Rozsiahle nadužívanie opioidov, aké sa vyskytuje v Spojených štátoch, sa doteraz juhovýchodoázijskému regiónu vyhýbalo.

Odborníci však varujú, že výrobcovia drog v Ázii sa môžu rozhodnúť nahrádzať drogy ako heroín syntetickými opioidmy, ktoré sa vyrábajú tak, aby napodobňovali chemické zloženie drog na báze maku.

Zdroj: 19.5.2020 sme.sk

 

Zdieľať

     

Drogová situácia v EU

Adresa

Ministerstvo zdravotníctva SR
Odbor koordinácie protidrogovej stratégie a monitorovania drog
Limbová 2
837 52 Bratislava